
Kuchenny niezbędnik – czego nie może zabraknąć w Twojej restauracji?
On 25 listopada 2020 by adrian22Otwarcie własnej restauracji to spore przedsięwzięcie, wymagające od Ciebie stworzenia szczegółowe planu, biorącego pod uwagę nawet najmniejsze detale. Jedną z ważniejszych spraw, nad którą musisz zastanowić się, jest wyposażenie kuchni. Czego nie może zabraknąć w Twojej restauracji? Sprawdź nasz kuchenny must have.
Zanim podpowiemy Ci, co musisz wpisać na listę zakupów, musimy podkreślić jedną rzecz – bez odpowiedniego planu oraz analizy urządzenie funkcjonalnej kuchni, która spełni oczekiwania i potrzeby zespołu, będzie trudnym zadaniem. Dlatego tak ważne jest, aby przed zakupem, czy nawet wpisaniem sprzętu na listę, zastanowić się, które przedmioty są tak naprawdę Ci potrzebne. W ustaleniu tego pomogą Ci dwie rzeczy – określenie grupy docelowej (czyli klientów) i menu. Gdy określisz już te kwestie, możesz zacząć tworzyć listę zakupów, a potem skierować kroki do hurtowni gastronomicznej. Polecamy trzymać się prostej zasady, mówiącej, aby iść od ogółu do szczegółu.
Must have Twojej restauracji
To, co finalnie znajdzie się w Twojej restauracji, zależy w dużej mierze od karty dań. Jeśli w lokalu będą podawane posiłki na ciepło, musisz zaopatrzyć się w urządzenia do obróbki termicznej. Wymienić tu można m.in. kuchenkę, piekarnik, czy grill. W lokalu typu fast food niezbędna okaże się frytownica gastronomiczna, którą w swojej ofercie ma praktyczne każda hurtownia gastronomiczna. W żadnej kuchni nie może zabraknąć urządzeń chłodniczych, dzięki którym żywność nie będzie traciła swojej świeżości i nie będzie psuła się tak szybko. W gastronomii warto zaopatrzyć się w szafy chłodnicze, zamrażarki i lodówki. Dzięki temu zamówione przez Ciebie artykuły spożywcze na dłużej zachowają swoją świeżość, a Ty nie wydasz niepotrzebnie pieniędzy. Przygotowując listę zakupów, nie można zapomnieć o urządzeniach, które pomogą Ci w utrzymaniu czystości w pomieszczeniu. Niezależnie od profilu lokalu, zaopatrz się w zmywarkę oraz maszynę do czyszczenia podłogi. Dzięki nim sprzątanie kuchni będzie prostsze, szybsze i przyjemniejsze.
Czego jeszcze nie może zabraknąć w kuchni?
Trzymając się zasady “od ogółu do szczegółu” czas teraz przejść do detali. Co jest niezbędne? Przede wszystkim zastawa stołowa, czyli sztućce, talerze czy szklanki. Żadna kuchnia nie obędzie się też bez garnków, patelni oraz innych akcesoriów kuchennych. Nie zapomnij też o przyborach kuchennych (m.in. chochlach, mieszadłach, szczypcach czy mandolinach) oraz o deskach do krojenia i nożach.
Archiwa
Calendar
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |